Загрузка страницы

Extremenduro Novemberkåsan 2019 med Kåsakungen Joakim Ljunggren

Joakim tog nu sin sin tredje Kåsa med sina nio vinster i den legendariska Novemberkåsan. Tävlingen kördes i Eskilstuna med SMK Södermanland som arrangör. I en fuktig och hård kåsa tog Joakim Ljunggren kommandot redan från början där förhandsfavoriten Albin Elowson FMCK Skövde som vunnit dom två sista årens tävling fick utgå på sträcka två med en armbåge som hoppade ur led. Ljunggrens klubbkompisen i Karlskoga EK Niklas Persson var den ende som sedan hänge på ordentligt. Niklas var förbi Joakim efter första varvet med 14 sek. Dagsetappen avslutades sedan med det blöta och steniga förstaprovet där Joakim återtog ledningen inför nattetappen. Rikard Hansson (dränkte hojen), Adam Andersson (trasig bensinslang) fick utgå under dagsetappen

Inför natten drogs dom värsta svårigheterna bort som annars hade gjort tävlingen ogenomförbar. Kåsakungen vann alla 9 nattsträckorna, han verkade oförskämt oberörd efter målgång. Segertiden var 7 timmar och 52 minuter. Niklas Persson tog 2:a platsen, 13 min och 51 sek efter. Niklas var stor förhandsfavorit och höll placeringen säkert under hela natten.

Mer spänning var det om platserna därefter. Efter dagsetappens 5 sträckor var Marin Larsson 3:a följd av Anton Nord, Richard Alun, Marcus Adielsson, Oliver Nelson, Max Ahlin, Martin Iggmark, Anton Sandstedt, Robert Friberg och Anders Eriksson.

Tibros Oliver Nelson har inte gillat att köra kåsan men när han missade Six Days så bestämde han sig att göra en riktig satsning. Bytte från 500cc till 250cc och med hårda träningspass på Tibros träningsspår vid Laggaretomten var han redo. Under första nattvarvet tog han en 7:e och tre 3:e platser, var nu bakom Martin Larsson och Anton Nord med ca 3 minuter upp till pallplats.

Hanna Berzelius med det nyuppsatta vandringspriset, var ensam av damerna att gå i mål. Hedvig Dahlberg såg stark ut men fick ge upp när det var två prov kvar. FOTO: Sandberg

På andra nattvarvet blev det 5:e, 3:e, 4:e och 2:a tid proven och Oliver Nelson tog sig upp på pallplats. Det tuffa, blöta och steniga provet på sträcka 1 kördes som slutprov. Efter 45 minuters körning och med en total 2:a plats befäste han pallplatsen. Anton Nordh fick vatten i hojen och bröt, Martin Larsson fick även problem med hojen men tog 4:e plats. Marcus Adielsson var inte pigg i kroppen i slutet med återtog viss styrka och var bara 15 sek efter Larsson.

Tibro MK var starka i tävlingen med seger i lagtävlingen där Marcus Adielsson, Anton Sandstedt, Robert Friberg och Emil Gustavsson (är nu med i Kåsaklubben med sina 10 målgångar) var anmälda. 157 startande och 44 i mål.

Tibroförarnas placering: 3) Oliver Nelson 8:24:21.29. 5) Marcus Adielsson 8:42:38.12. 8) Robert Friberg 8:56:29.49. 10) Anton Sandstedt 9:02:02.25. 12) Emil Gustavsson 9:13:02.62. 13) Anders Eriksson, 9:15:32.19. Anders tog sin första inteckning i en kåsa här i Eskilstuna 1999, Bestämde sig för ett jubileumsrace, trots ålder och avslutad tävlingskarriär blev det ett toppenresultat och vinnare i seniorklassen. Rikard Hansson dränkte hojen under dagsetappen och utgick.

Видео Extremenduro Novemberkåsan 2019 med Kåsakungen Joakim Ljunggren канала TibroMKenduro